An Eeman

About An Eeman

This author has not yet filled in any details.
So far An Eeman has created 580 blog entries.

BS GO! Centrum in een nieuw jasje!

2019-10-02T10:42:05+02:00januari 17th, 2019|Categories: Algemeen|

School investeert 4,2 miljoen euro in grondige verbouwing

Tien jaar oude renovatieplannen kunnen eindelijk werkelijkheid worden

GERAARDSBERGEN 

-Het renovatieproject van basisschool Centrum in de Buizemontstraat gaat volgende maand van start. Eind volgend jaar zullen de 350 leerlingen er in een grondig vernieuwde klasomgeving les kunnen volgen. Er komt ook een betere doorstroming van het verkeer.

De huidige gevel aan de Buizemontstraat dateert al van 1890. Een vertrouwd zicht, maar tegelijk achterhaald als toegang tot een moderne en dynamische school zoals basisschool GO! Centrum.

“De gevel zal dan ook verdwijnen en plaats maken voor een klein administratief gebouw. We creëren zo ook ruimte voor een pleintje aan de straatkant”, legt directeur An Eeman uit. “Zo kunnen de ouders weg van de straat hun kinderen komen ophalen, dat moet tot meer veiligheid en een vlottere doorstroming van het verkeer leiden in de straat.”

Verzuchtingen buurt

Dat is nodig, want in de smalle Buizemontstraat, waar eenrichtingsverkeer geldt, stropt het verkeer bij begin en einde van de schooltijd nu al snel op. Het pleintje komt dan ook tegemoet aan de verzuchtingen van de buurt.

AN EEMANDIRECTEUR BASISSCHOOL CENTRUM“Er komt een pleintje aan de straatkant. Zo kunnen de ouders weg van de straat hun kinderen komen ophalen”

Het huidige scholencomplex zal er na de verbouwing helemaal anders uitzien. “Het kleuterblok krijgt een andere functie, er komen nieuwe klasjes voor de kleuters. En voor de leerlingen van de derde graad komt er een grote open lesruimte die vier klaslokalen omvat”, vertelt Eeman.

“Hier gaan we onderwijs geven volgens een nieuw concept. De leerlingen zullen er samenzitten in dezelfde ruimte waar vier lesgevers voor coaching zullen zorgen. We rekenen ook op de inbreng van de leerlingen zelf om dit innoverende onderwijsconcept uit te werken.”

Tussen de lessen wordt het ongetwijfeld heerlijk ravotten op de nieuwe speelplaats. “De architecten plannen het doortrekken van de schoolsite naar de ruime achtertuin om een open effect te creëren.”

Directeurs An Eeman (links) en Stijn Haegeman met in het midden overkoepelend directeur Sabine Eeman op de huidige speelplaats.gjg

Heel wat plannen dus en die liggen al sinds 2008 op tafel. “We hadden toen een budget van 1,8 miljoen euro ingeschreven. In 2016-2017 konden de plannen dan eindelijk uitgetekend worden en volgende maand gaan de bouwwerken van start. De kosten zijn intussen opgelopen tot 4,2 miljoen euro, maar we kunnen wel op subsidies rekenen.”

Klein museum?

Achteraan de school blijft de parking behouden. Ook de daar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers opgetrokken stenen bunkertjes, dienstig als toegang tot een gangenstelsel onder de school, blijven bewaard. “Met steun van de stad en Wings of Memory kunnen de bunkers bijvoorbeeld het uithangbord worden van een klein museum.”