Gisteren was er een gaslek ontstaan tijdens werken in de Dierkost straat.
Enkele huizen dienden geëvacueerd te worden en de school zorgde voor opvang voor deze mensen.

Hierbij een krantenartikel.
Acht mensen geëvacueerd na gaslek

Politie en brandweer zetten de Dierkoststraat af nadat een arbeider bij graafwerken een gasleiding had geraakt.
Arbeiders van Eandis waren gisterenvoormiddag sonderingswerken aan het uitvoeren in de Dierkoststraat in Geraardsbergen. Bij een van die boringen werd de gasleiding geraakt. Daardoor vloog gas de lucht in. Al gauw hing er een doordringende gasgeur in de straat en op de Vesten. Hoewel er geen ontploffingsgevaar was, besloot de politie Geraardsbergen/Lierde in overleg met de brandweer van Geraardsbergen de omgeving af te sluiten en de bewoners van de Dierkoststraat te evacueren.

“In vijf huizen troffen we acht bewoners aan. We hebben heb gevraagd om enkele spullen te nemen en zo snel mogelijk hun huis te verlaten. Ze vonden een onderdak in de school in de Buizemontstraat even verderop”, zegt de politie.

Soep en broodjes
De bewoners kregen in de school koffie en water aangeboden. “We zijn meteen ingegaan op de vraag van de politie om hier mensen op te vangen. Zolang het nodig is, mogen ze de studiezaal gebruiken. Leerlingen zullen ze hier vandaag niet zien, want het is pedagogische studiedag. Jammer, want dan hadden we de bewoners een warme maaltijd kunnen aanbieden. Nu zijn ze noodgedwongen zelf om soep en broodjes geweest”, zegt directeur An Eeman. Een geëvacueerde die oud-leerling van de school was, maakt van de nood een deugd en neusde even rond in de gangen.

De acht bewoners waren tevreden met de opvang. “Het is toch maar vies als de politie komt aanbellen en zegt dat je je woning moet verlaten. Ze hadden ons wel meteen gezegd dat het slechts voor een paar uurtjes was, maar ik heb toch mijn hondje meegenomen. De kat en het konijn heb ik wel moeten achterlaten”, vertelt Veerle Lenoir. Veel zorgen maakten de bewoners zich niet. “We zitten hier ook veilig”, zegt Marc Mertens. Bewoner François Aerts kon zelfs rustig verder werken op zijn laptop. “Ik werk bij Proximus en werk vandaag van thuis uit. Door hier verder te werken, verlies ik niet te veel tijd.”

Rond 13.30 kregen de bewoners het bericht dat het lek gedicht was en ze opnieuw naar huis konden terugkeren.