Een jonge dwergvinvis spoelde afgelopen weekend aan op het strand van Nieuwpoort. Het ging om een mannetje van 3,5 meter lang en 400 kilo zwaar, een kleintje dus. De vinvis was nog zo vers dat onderzoekers denken dat het jonge dier op het strand is doodgegaan. De onderzoekers hebben ook ontdekt waarom de walvis in de problemen is geraakt…..er zat 400 gram aan plastic zakken in zijn maag.

 

Verstopt
De gestrande dwergvinvis was voor onderzoek naar de Universiteit van Luik gebracht, waar Dierenarts Thierry Jauniaux op zoek ging naar de doodsoorzaak. De plastic zakken gaven hem al gauw een aanwijzing. Het plastic zorgde voor een bijna volledige verstopping van het spijsverteringskanaal, waardoor het dier zich niet meer kon voeden en ten slotte door verhongering om het leven kwam. De gestrande dwergvinvis was dan ook opvallend mager.

Plastic, levensgevaarlijk!
Plastic in zee is niet alleen gevaarlijk wanneer dieren het opeten. Nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal en losse visnetten. Als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze vast komen te zitten in zwerfafval of het opeten.

Eerdere strandingen
Dwergvinvissen zijn de meest voorkomende baleinwalvissen in de Noordzee, maar ze komen niet zo vaak bij ons in de zuidelijke Noordzee. Zo af en toe strandt er een op de Nederlandse of Belgische kust. De laatste keer was in 2011, toen het kadaver van een volwassen mannetje op de zeedijk bij Breskens terecht kwam. De meest recente stranding in België dateert van 1931, dat was bij Blankenberge.

Meer weten?
Op de website van de Belgische Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) kun je meer vinden over de gestrande dwergvinvis en de doodsoorzaak. In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergvinvissen.