Australië werd de laatste jaren regelmatig geteisterd door bosbranden. Als dat zo doorgaat, kan het Australische landschap blijvend veranderen.

AFP

Temperaturen Australië iets gedaald

Het gevaar bestaat dat bossen plaats zullen maken voor savannes, grasland met struiken. Zo kunnen dieren die in het bos leven, waaronder de koala, hun woongebied verliezen.

Daarvoor vrezen deskundigen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De meeste bossen ‘down under’ zijn volgens experts “redelijk ingesteld” op bosbranden.

Als vroeger een paar hectare bos afbrandde, dan herstelde de natuur zich weer. Dat kwam onder meer doordat de as zorgde voor vruchtbare grond. “Als er jaren achtereen branden zijn op dezelfde plek, dan kan de natuur zich echter niet goed genoeg herstellen. Dat dreigt nu te gebeuren”, aldus een woordvoerster.

Het WNF constateert dat de branden in Australië worden geholpen door extreme hitte, die “wel eens het gevolg zou kunnen zijn van klimaatverandering”. Dat geldt ook voor extreem weer elders. Dat wil niet zeggen dat de Australische branden “een natuurlijke oorzaak” hebben.

Volgens een woordvoerster ontstaan verreweg de meeste bosbranden door menselijke fouten. Sigaretten, maar ook spiegeltjes, die in de natuur worden weggegooid kunnen desastreuze gevolgen hebben.