Opwarming aarde bedreigt koolmeesjes

  • dinsdag 04 december 2012
  • Het Nieuwsblad
Als de opwarming van de aarde niet snel een halt wordt toegeroepen, ziet het er voor de koolmeesjes niet al te best uit. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen.

‘Als de gemiddelde temperatuur op aarde tegen 2100 zes graden hoger ligt, zullen de mezen al in 2050 in onze contreien nog amper de voeding vinden die hun kuikens nodig hebben’, zegt onderzoeker Phillip Gienapp.

Jenny De Laet, onderzoekster aan de UGent, observeert al sinds 1976 de koolmezen in ons land. ‘De voorbije 30 jaar hebben de koolmezen de datum waarop ze hun eerste ei leggen al drie weken vervroegd. Maar hun aanpassingsvermogen is niet eindeloos. Door de opwarming van de aarde krijgen de bomen steeds vroeger blaadjes en komen de larven van de eikenvlinder – hét favoriete krachtvoer van de koolmees – ook vroeger tot leven. En dat is te vroeg voor de kleine koolmeesjes, die net het meeste voedsel nodig hebben.’