In november bracht het zesde leerjaar met de leerkracht van zedenleer een bezoek aan de Oxfam-wereldwinkel.

Het huismerk van Oxfam-Wereldwinkels is Oxfam Fairtrade. De bekendste producten zijn wijn, koffie, chocolade en fruitsap. Maar er zijn om en bij de 200 fairtradevoedingsproducten in het gamma. Dit maakt van Oxfam Fairtrade het voedingsmerk bij uitstek voor eerlijke handel. Het assortiment is te koop in de Vlaamse en Waalse wereldwinkels. Ook in steeds meer supermarkten, automaten en horecazaken valt het  merk ‘in de smaak’.

Wat is Fairtrade?

Fairtrade of eerlijke handel is gebaseerd op de idee dat handel drijven mensen een beter leven kan geven: “Handel, geen liefdadigheid”.

Oxfam Fairtrade koopt voedingsproducten van producentengroepen in het Zuiden en betaalt hen daarvoor een eerlijke prijs. Dat is een prijs die rekening houdt met de productiekosten, en die nooit lager ligt dan de overeengekomen minimumprijs.

Bovenop de fairtrademinimumprijs krijgen de producentengroepen een fairtradepremie. De premie dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap.

Fair trade garandeert dat de boeren en arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken, en dat de productiemethoden milieuvriendelijk zijn. Samenwerken met Oxfam Fairtrade betekent voor de producent ook:

  • meer markttoegang
  • stabiele handelsrelaties op lange termijn
  • voorfinanciering wanneer nodig
  • opleidingen en ontwikkeling van vaardigheden
  • betere huisvesting, gezondheidszorg en infrastructuur
  • meer aandacht voor productontwikkeling

[nggallery id=110]